Home

De NS-Eneco deal is juist een voorbeeld van NIET duurzaam inkopen.

Sales, Sustainability, Energy and Politics

De NS heeft een contract gesloten met Eneco voor de levering van elektriciteit. Deze elektriciteit zal in 2015 voor de helft, en in 2018 geheel, worden opgewekt met windmolens. De helft van de windmolens zal in Nederland staan, de andere helft in Noord West Europa.

Dit contract wordt door de NS en Eneco gepresenteerd als de nieuwe maatstaf in duurzaamheid. Zo organiseerde MVO Nederland afgelopen week een master class “Duurzaam Inkopen” met de deal tussen NS en Eneco als voorbeeld voor toekomstige tenders voor het inkopen van duurzaam opgewekte energie.

Het presenteren van het NS- Eneco contract als een doorbraak en voorbeeld in duurzaam inkopen is een PR-stunt en het is teleurstellend dat het heeft meegespeeld in het toekennen van de titel MVO Manager van het jaar aan Carola Wijdooge van de NS. Deze deal had daar geen rol in mogen spelen.

Eneco zal door de deal met de NS geen…

View original post 462 more words

2 thoughts on “Eneco, de NS en de PR van duurzaamheid

 1. Wat een flauwekul, Henry.

  De NS schakelt met deze deal over van fossiele stroom naar stroom uit windmolens. Dat is een grote stap vor de NS, hadden ze ook jaren geleden al kunnen doen.
  Ze hadden ook een bedrijf als eneco opdracht kunnen geven, een compleet nieuw windpark te bouwen, maar dan hadden ze een jaar of 7 moeten wachten,
  Nu zijn ze ingestapt bij een windaprk dat eneco al aan het bouwen was.
  Eneco wil zelf duurzamer worden en bouwt regelmatig windparken. Ze heeft een pijplijn van windparken van idee, naar plan en ontwikkeling naar bouw.

  De NS is ingestapt op het moment dat een Power Purchase Agreement nodig was om bouwer eneco de zekerheid te geven voor welke prijs zij hun stroom konden verkopen.
  Dat heb je alsa wiondpark bouwer nodig, als je het windaprk voor anderen exploloiteert.
  Door deze deal komen er dus wel dgelijk nieuwe windmolens. Als het niet was voor de NS, dan had eenandere partij de stroom gekocht.

  Een heel andere aanpak is het windpark zelf verkopen, voor een bedrijf als NS is dat niet zoi interenssant, mnet de huidige regelgeving, Zij kunnen hun kapitaal het beste inzetten om treinreizigers zo goed mogelijk te vervoeren, daar hebben ze hun handen al vol aan.

  Maar consumenten zijn wel een goede kandidaat om een windpark tge kopen, om er huin eigen storom mee op te wekken.
  Consumenten hebben goedkoper geld dan een bedrijf of een bank.
  Een de windpark bouwer krijgt zijn geld weer snel terug, beschikbaar voor een volgend windpark.
  Met de verkoop van de stukjes windpark kan Eneco ook eenmooie marge overhouden.
  Want consumenten zijn veel goedkoper uit ala ze zelf stroom opwekken.
  Ze hebben hun stroom dan tegen de kostprijs, ca 3 cent, zonder subsidie.
  Dus 4 cent goedkoper dan de commerciele stroom die ze bij een energiebedrijf moeten betalen.

  • 1. Het lijkt me sterk dat consumenten goedkoper geld hebben dan een bedrijf of een bank (heb je weleens spaarrentes met hypotheek rentes vergeleken)?
   2. Als windenergie werkelijk zo goedkoop was dan is er geen subsidie (SDE+) nodig. In het verleden (Belgie) heeft men al gezien dat als de overheid stopt met de subsidie de stekker letterlijk uit het project gaat. Wat doet Eneco en de NS zodra de subsidie regeling zou stoppen?
   3. De groenestroom had elders (Noorwegen/Duitsland) veel goedkoper kunnen worden gekocht. Dit zie je gemakkelijk terug in de markt voor groene stroom certificaten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.